Teoshaku käynnissä – Karakallioon etsitään asukkaita ja alueella liikkuvia ilahduttavaa taideteosta - Karakallio Creative
4720
post-template-default,single,single-post,postid-4720,single-format-standard,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode_disabled_responsive_button_padding_change,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Teoshaku käynnissä – Karakallioon etsitään asukkaita ja alueella liikkuvia ilahduttavaa taideteosta

Teoshaku käynnissä – Karakallioon etsitään asukkaita ja alueella liikkuvia ilahduttavaa taideteosta

Vuonna 2017 kuvataiteilija Teemu Mäenpää toteutti Karakalliontie 1:een ihastusta herättäneen muraalin, jonka  vilpitön ja lämmin tunnelma loi Karakallioon kotipaikkahenkeä ja korosti kaupunginosan alueidentiteettiä. Muraali oli onnistunut pilottiprojekti, jonka myötä Karakalliossa käynnistyi Karakallio Creative -hanke, joka on vuodesta 2018 asti tuottanut alueelle erilaisia taideteoksia, kuten seinämaalauksia, veistoksia ja sanataideteoksia, sekä osallistavia työpajoja ja taidetapahtumia. Vuosien saatossa Karakallion taiteellinen kokonaisuus on monipuolistunut, ja alue onkin vähitellen alkanut profiloitua tunnetuksi taidealueeksi.

Pus! Teemu Mäenpään maalaamaa lempeää tunnelmaa on saatu ihastella vuodesta 2017 asti. Kuva: Lassi Ritamäki

Nyt vuonna 2022 Mäenpään ikoninen seinämaalaus väistyy, kun Espoon Asunnot peruskorjaa omistamansa asuinkerrostalon. Poistuvan teoksen paikalle etsitään teoshaulla uutta taideteosta, jonka toivotaan ilahduttavan niin alueen asukkaita kuin Karakalliossa liikkuviakin. Tulevan teoksen tulee asettua luontevasti kohteeseen ja sitä ympäröivään luonnonkauniiseen kaupunginosaan.

Taidealueelle on tulevaisuudessa suunnitteilla äänitaidekeskittymä, joten osallistujilla on myös mahdollisuus tuoda ääni osaksi teossuunnitelmaa. Koska kohteena on asuinkerrostalo ja sen yleisalueet, on ääniosuuden tuomisessa osaksi taideteosta huomioitava rakennuksen luonne.

Taidetta vehreässä maisemassa. Puiden lomasta pilkistää Pastelin seinämaalaus “No East No West”.

Kaksivaiheinen teoshaku on jo käynnissä

Portfoliohaun ja rinnakkaisen luonnostilauksen yhdistelmänä järjestettävään teoshakuun voivat osallistua kaikki 18 vuotta täyttäneet Suomessa asuvat ja työskentelevät taiteilijat. Luonnosvaiheeseen kutsutuilta kolmelta taiteilijalta tilataan luonnokset, joista maksetaan 2 500 euron luonnospalkkiot. Tilattavasta teoksesta maksetaan 12 500 euron taiteilijapalkkio.

Portfoliohaku on jo käynnistynyt ja se päättyy 7. elokuuta 2022. Teoshaun tarkempiin tietoihin voi tutustua osoitteesta upeart.com/taidekilpailu. Karakalliontien kaksivaiheisen teoshaun järjestävät yhteistyössä Upeart, Espoon Asunnot Oy:n ja Karakallio Creative. Teoksen toteuttamista tukee Taiteen edistämiskeskus.

Julkaisun kuvituskuvassa Karakalliontie 1:n asuinkerrostalo, johon teos toteutetaan. Kuva: Matti Aalto