Karakalliosta Espoon kiinnostavin ja urbaanein kaupunginosa - Karakallio Creative
91
post-template-default,single,single-post,postid-91,single-format-standard,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode_disabled_responsive_button_padding_change,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Karakalliosta Espoon kiinnostavin ja urbaanein kaupunginosa

Karakalliosta Espoon kiinnostavin ja urbaanein kaupunginosa

Ihmiset arvostavat taidetta elinympäristössään. Vuonna 2016 toteutettu TNS gallupin kyselytutkimus osoitti vahvan tuen julkiselle taiteelle. Jopa 75 % suomalaisista haluaa taideteoksia arkiympäristöönsä. Taide lisää alueen kiinnostavuutta ja elävöittää aluetta.

Upeart-taidekollektiivin toiminnan filosofia on, että taide kuuluu kaikille. Tuomalla taide museoiden ja gallerioiden seinien ulkopuolelle tulee se luontaiseksi osaksi kaikkien meidän arkipäivää.

Espoon Karakallioon toteutettiin UPEA17-taidefestivaalin yhteydessä julkisen taiteen teos, jonka toteutus oli poikkeuksellisen kokonaisvaltainen. Kuvataiteilija Teemu Mäenpää muutti Karakallioon viikoksi asumaan ennen muraalinsa maalauksen aloittamista tutustuakseen alueen asukkaisiin ja sen tunnelmaan.

Lopulta karakalliolaisen kerrostalon päätyseinään ikuistettiin rakkaus, joka on ollut läsnä kyseissä talossa aina sen rakentamisesta asti. Taiteilija sai kutsun karakalliolaisen pariskunnan, Esko Ketolan, 85, ja Ritva Ketolan, 83, luokse ja sai luvan valokuvata heidät. Tämä kuva ikuistettiin maalauksena pariskunnan kotitalon seinään kaikkien ihasteltavaksi.

Mäenpään teoksessa on sitä erityislaatuista tunnelmaa, jota Karakallion taidealueen kehittämissä tavoitellaan. Taiteella on ihmeellinen voima nostaa humaaniutemme esiin. Mäenpään teos muistuttaa lähimmäisenrakkauden tärkeydestä.

Teos on saanut positiivisen vastaanoton niin alueen asukkaiden keskuudessa kuin laajemminkin. Alueen asukkaat juhlivat teoksen valmistumista järjestämällä julkistamisjuhlan. Karakalliossa taiteen toivotaan olevan luontainen alusta yhteisölliselle ja osallistavalle toiminnalle.

Espoon kaupunki ja Upeart-taidekollektiivi ovat lähteneet yhteistyössä työstämään ajatusta luovasta, ainutlaatuisesta ja humaanista asuinalueesta. Karakallio Creativessa unelmat konkretisoituvat.

Unelmoidaan hieman eteenpäin, mitä kaikkea Karakallio Creative voi olla tulevaisuudessa:

Joukko ystävyksiä nauttii piknikistä värikkään ja moniulotteisen taideteoksen päällä. Teoskartassa mainitaan, että tämä teosbulevardilla sijaitseva työ on osallistava installaatio. Alueen taide herättää ajatuksia kaiken ikäisissä; koulumatkalla olevat lapset tarkastelevat vaikuttavaa muraalimaalausta, vanhempi pariskunta istuu talonsa edustalla keskustelemassa vastapäisen rakennuksen julkisivuveistoksesta ja alueen nuoret perheet ovat kokoontuneet puistoon valotaideteoksen ääreen. Vuosittainen taidepäivä kokoaa taiteesta inspiroituvia ihmisiä ihastelemaan niin pysyviä kuin väliaikaisia teoksia sekä nauttimaan alueen ainutlaatuisesta tunnelmasta. Karakalliossa luovuus on lähes käsin kosketeltavaa.

Tätä on tuleva Karakallio. Espoon urbaanein, humaanein ja kiinnostavin kaupunginosa.

Teksti: Karakallio Creative -hanke