Sarastus hehkuu taidealueen talvimaisemassa - Karakallio Creative
5278
post-template-default,single,single-post,postid-5278,single-format-standard,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode_disabled_responsive_button_padding_change,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Sarastus hehkuu taidealueen talvimaisemassa

Sarastus hehkuu taidealueen talvimaisemassa

Karakallion talvimaisemassa hehkuva valokuvateos tuo väriä vaihtuviin vuodenaikoihin. Syksyllä valmistuneen teoksen on toteuttanut oululainen kuvataiteilija Anni Kinnunen, jonka teosehdotus tilattiin peruskorjattavan kiinteistön julkisivuun vuonna 2022 järjestetyn teoshaun kautta.

Julkisivulevylle painettu teos on nimeltään Sarastus, ja se sijaitsee osoitteessa Karakalliontie 1.

Sarastus-teos tuo valoa ja väriä ympäristöön. Kuva: Ilkka Vuorinen

Taideteoksessaan Kinnunen on ottanut huomioon Karakallion alueen asukkaat ja ikärakenteen ja pyrkinyt toteuttamaan aikaa kestävän teoksen, joka tarjoaa tilaa katsojan omalle ajatusleikille. Näyttävä teos ei uppoa ympäristöön, vaan on luonteva osa sitä.

Yksityiskohtia teoksesta. Kuva: Ilkka Vuorinen

Kinnunen on suunnitellut Sarastuksen kasviaiheen niin, että se elää vuorokauden ja vuodenaikojen mukana. Vaihtuvien vuodenaikojen värit korostavat teoksesta eri kohtia, ja aamu-ja ilta-aurinko lämmittää teoksen hetkellisesti. Talvella teos tuo toivottua valoa ympäristöönsä.

Orkidea keskellä pigmenttipilveä. Kuva: Ilkka Vuorinen

Anni Kinnusen (s. 1978) tärkein työväline on valokuva, mutta hän työskentelee myös videotaiteen ja installaatioiden parissa. Taiteessaan Kinnunen on kiinnostunut käsittelemään luonnollisen ja keinotekoisen rajapintaa: Sarastus-teoksessa elävä orkidea on keskellä pigmenttipilveä, kun sitä spraymaalataan. Kyseessä ei ole kuvamanipulaatio, vaan taiteilijan luoma todellinen tilanne.

”Haluan teoksellani muistuttaa arjen ihmeellisyydestä ja yksinkertaisten asioiden kauneudesta. Teoksen nimi, Sarastus, viittaa välitilaan, jonka koemme valoisan ja pimeän muutoshetkellä joka päivä, aamuin ja illoin. Teos mahdollistaa vapaan ajatuksen kulun, mutta se on myös sidottavissa laajempiin tämän päivän kysymyksiin”, avaa Kinnunen teoksensa lähtökohtia.

***

Samaisessa rakennuksessa ihastutti aiemmin kuvataiteilija Teemu Mäenpään ikoninen seinämaalaus suukottavasta pariskunnasta. Vuonna 2017 toteutettu teos poistui julkisivusta kiinteistön peruskorjauksen yhteydessä.

Julkinen taide on toisinaan tilapäistä. Teemu Mäenpään teos ehti ihastuttaa Karakalliossa useamman vuoden ajan. Kuva: Lassi Ritamäki